Jom Bace !


Kasih Abadi Sentuhan Nurani

Tuesday, January 18, 2011

Mengamit Kembali memori di JDK Besut , Ganu

JDK timur TerbaEkk !!!
JDK TERBAAEEKKK !!!( sori amik tnpa izin )
Ilim Besut Ganu

(Gmbar CILOK !! )
Kekhusyukan teserlah !

Bersama Dr Abdullah Sudin

Besama Keluarga angkat ( salh satu dr kump nisa' )


Abg Ali Kem Komanden TerHEBAT !!!!!


Bersama Timb Kem Kom..( k.Syuwaida )

ULUL ALBAB ( celik aqal ) ..num 1 ~ Alhamdulillah

kami mnjdi org first menjejakkan kaki ke Ilim (peserta nisa' )-6.00pg

NISAA' !! MUMTAZ !!


Salam perjuangan dan salam motivasi buat smua…

Salam ditujukan khas buat anda semua

25/12/2010 – 15/1/2010..

KEM JATIDIRI & KESUKARELAWANAN , Timur ( BESUT GANU)..

Kongsi bersama saat di ILIM,Besut..

Minggu pertama ???

Mmg kebosanan..walaupon ana dpt sesuaikan diri dgn keadaan , suasana dan kawan2..tp hati ni ttp rse kekosongn..mcm la ana dtg x bwk hati..ILIM besut tersergam indah..cntik !! Subhanallah..

mengenali k.syu ( TIMB KEM KOM ) buat kali pertama amat menggerunkan..nmpak mcm serius..kecut perutku..rupenye2nye tekaanku sala..k.syu seorg yg baik,penyayang n nertimbang rasa..k.syu mmpunyai personaliti yg baik n mengangumkan..Alhamdulillah , Allah brikan timb kem kom yg baik buat kami disini..time ana sakit, k.syu yang menjaga ana..ambilkan ubat dkt doctor..jzk atas segalanya…k.syu juga merupakn org yg ke-5 wish bufday ana ..jzk ye !! k.syu jugak yg tenangkan kami pada petang 13/12..kejadian yg tlh memanaskan hati semua nisa’ , wlupun k.syu sndiri panas, tp dia cube menenangkan hatinya agr dpt menenagkan kami..k.syu adlh seorg kem kom yg penyayang n mmiliki sifat2 seorg akak yg prihatin..stiap hari dia akn pergi dkt sume adik2 nisa’ n brtnyakan khabar..stiap kali time makan dia akn tnggu kami habis mkn, brulah dia makan..adakalanya dia sndiri x dpt mkn, so trpaksalah abg kantin 2 mskkn telur dadar tuk dia..pengorbanannya kpd kami sungguh besar..x dpt dilupakn..


Kem Komanden ( Abg Ali )..merupakan seorg kem kom yg tegas..mmg ana takot bile dy bg arahan..sblm subuh dy da bunyikan wisel..n akan menjerit ..(
“ Assalamualaikum, perhatian kepada semua peserta – Syabab & Nisaa’- anda dikehendaki berkumpul di Dataran JDK dengan segera!,”…
“ Dalam kiraan 20, SEMUA SEKALI – berkumpul di Dataran. 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11...4 3 2 1 ” ) kelam kabut smua turun tuk mlakukan solat tahajud n solat subuh dan disertai skali dgn bacaan mathurat sughra dan kubra..Abg Ali x pna lpe beri motivasi dkt kami awl2 pagi..bacaan mathurat x pna ketinggalan.. Setiap hari perjalanan kursus dimulakan dengan solat berjemaah, zikir al-Mathurat, hafazan Al-Quran, hafazan hadis pilihan, melazimi solat-solat sunat rawatid dan juga solat-solat sunat lain seperti tahajud, taubat, dhuha dan witir , hajat dan lain2..Alhamdulillah, inilah kekuatan kami menghadapi hari-hari mendatang di dalam kursus ini..stiap ptg or pagi..tuk menaikkan smgt kami..Abg Ali akn suh kami ckp..pagi..pagi..gi..gi..petang.petang..tang..tang !!!.. x dilpekan laungan abg Ali time kawad n bile saja..JDK !! TERBAEEKK !! Syabab !! QAWIYY !! NISA’ !! MUMTAZ !!!!...sampaikan ade kwn kami trsalah ckp time abg Ali bg arahan..bgitu smgt skali peserta2..wlaupun di besut hmpir stiap hari hujan , namun abg Ali kerap mmbri sokongn kpd kami agr sntiasa bersemangat..nasihat abg Ali yg paling ana ingt “ kita yang memiliki jiwa pemuda perlu rasa ingin berubah..berubah dan berubah “ ( time nasyid lagu mars haluan , bilik syafie ) ..pling ana x dpt lpekan mlm refleksi trakhir..ntah bile dtgnye keberanian yg terlebey..buat kem kom ana..maaf andai terasa..Paling ske slot Refleksi yg d conduct oleh Abg Ali..The best..

Timb kem kom ( abg rabbani & abg Umair )..jzk sudi menjaga kami yg agk x seberapa nie..buat akak fasi kump ana..nisa’ 1 ( ULUL ALBAB)..jzk krna sudi brsama kami walaupun kmi byk mnyakitkan hati kak ati..u r the best fasi..akak halaqah ana , k.rosni..smoga ukhuwwah kite berkekalan ye..sedey bile k.rosni cite yg k.rosni mimpikan ana..really miss u..k.ram,k.kham,k.sa..jzk sudi jadi fasi kami ye !!! u all the bez la !!kak nik n k.mar..thnx sudi layan kerenah ana.dkt ilim angin dia kuat..lo lpe tutp pin2 or tingkap ,kang sume sililng bilik kami ke atas..bunyi angin dy mcm bunyi pontianak mengilai...so skunk ana nk cite pngalaman brsme kawan2 ana..wlupun bru ari prtma masuk..ana rse cm da knl lme dgn kawan2..gelak tawa sume ade..tp antara smik n smakl je..x msuk lg dgn matri..tp ari ke-2 barulah kami masuk dgn sume kawan2..mira n nawal..kwn sebilikku..sori coz slalu bebel pagi2..hehe..demi kbaikan bilik kite jugakk akhirnya dgn izin Allah..minggu ke-3 kite dpt hasilnya..x disangka2..terharu ! buat kawan2 ana..ainul, aisyah,dalia,ida,fisha,naura,mira,nawal,tirah,aini,wani,seha,syarah,alia dedua,asma’,khaulah,widad,yumni,odah,siti,fiza,zita,wawa,tkah,along,fadlah,tonah,wani,atin,nik,anis,amalin,aisyah radiah,syahirah,munirah,diba,dalilah ( rasenye tiada yg trtinggl ).ana amat mghargai jasa2 antunna skalian dlm mmbimbing diri ini..janjilah bhw jika ana jatuh tersungkur ke alam kehinaan, tariklah ana supaya ana trus thabat dlm jalan Allah..time refleksi 2 lax dpt dilupakan..memeluk shabatku bgaikan ada satu kuasa yg kuat iaitu ukhuwwah..kawan2 ni lah yg bersama2 ana time suka dan duka dlm kem nie..tringt time nk makan..sume pakat berebut nk cpt..mmg sweet bile ingt balik..krn mereka sume la ana dpt rasa kebahagiaan did lm kem ny..

Separuh dr kami telah pi pusing2 ganu n sparuh gi da slmt smpai ke destinasi mreka..kami pusing2 seluruh ganu..dr muzium ke taman tamadun islam,ke masjid sultan abidin,pasar payang n lagun..di lagun sume termenung kea rah pantai..ada yg mengalirkan air mata..bg ana,ana tringtkan suasana d ilim n x dpt nk tempuh masa tuk berpisah..kami menetap di homestay berdekatan dgn smakl..adik2 smakl smua ramah2 belaka..mlm terakhir kami di homestay,,satu demi satu kete ambil kawan2 ana..time 2 sume salam berpelukan..mengalirkan air mata yg bg ana susah nk diberhentikan..yg paling ana terharu smpaikan kwn ana d yg tarik2 tgn2 kami supaya kami x meninggalkan mereka..moga2 pertemuan kami kali ni bukan pertemuan terakhir..

Ana akui yang ana merindui kamu smua krana Allah..

JDK !!! TERBAEEKKK !!
SYABAB !! QAWIY !!

NISA’ !! MUMTAZ !!!

-Ianya still terngiang2 dlm pikiran..

Bg ana kem ny tlh mmbrikan didikan tarbiyah yg secukupnya buat kami..ana dpt sdikit erti brani, disiplin,ketepatan wak2 , knersihan dan sbgainya..bile dtg ganu, jd brnai tok ke depan..moga2 ianya berkekalan hingga ke IPTA..bnde yang ana ingt.psnan abg Ali.." manusia yang gagal ialah manusia yg bgun subuh pada azan subu "....Buat sume yg berada kt JDK timur..ana memohon ampun jika ada buat sala or sgaja mengutuk..moga smuanya d berikat keredhaan..aminnn

( mybe smpai nie saja, jika ada yg ana ingin kongsikan..insyaallah ana akn smbung.)

Peserta JDK Timur 2010/11

~mencari cinta ilahi93~


( spe2 yg nk gmba..btaw ana,tp skit jela )

4 comments:

brohamzh said...

Assalamualaikum, buat adik Nisaa' Alia

Semoga Allah merahmati anti dalam naungan keimanan dan ketaqwaan kepada-Nya.

Syukran atas perkongsian ini, semoga apa yang dilalui sepanjang JDK akan berbekas dan mengesani hati kita semua.

Perjalanan ini masih jauh dan perjuangan sebenarnya baru bermula. Teruskan dengan usaha-usaha kebaikan. InsyaAllah]

Sekali lagi, mohon maaf atas segalanya.

KK JDK Zon Timur

عالية بنتي عبدالله ثاني said...

waalaikumussalam w.b.t
buat abg Kem Kom, Abg Ali..
jzk ats nasht yg d berikan..doakan moga ana trus istiqamah dgn apa yg ana dpt time kem..Susahnya tuk istiqamah dgn SEMUA yg kmi dpt, hny sparuh yg dpt dilakukan..moga2 Allah kuatkan hati ini..

Peserta JDK Timur 2010/11

gengibnuamir said...

alia.. nice....sedey ana baca..macam tu jugak kami time bersalaman n mlm sharing moments..x henti air mata mgalir...tapi i2lah khgtan ukhuwwah..harap ukhuwwah yg terbina akan berkekalan mskipun bukan satu kem waktu jdk..uhibbukifillah...

aishah myra

عالية بنتي عبدالله ثاني said...

wslam geng ibnu amir..

btol 2..wlaupun ana duk satu zon je tp hati2 ana ade dkt ketiga2 zon yg lain !
kehangatn ukhuwwah mmg terasa antara stiap org mukmin apatah lagi bila dah bersama selama 22 hari..
jzk..moga2 ukhuwwah kite bertmbah erat..
salam perkenalan