Jom Bace !


Kasih Abadi Sentuhan Nurani

Friday, July 15, 2011

Di bumi ini saya berpijak~




( terbaikk )

(usuluddin sesi 2011 )

( uniSZA kuala terengganu )
salam ..
sekian lama jari ini tidak menekan keyboard nie untuk menUPDATE blog ini ~
terlalu lama..sudah bersarang blog ini.maaf ye Blog ~

Alhamdulillah .. alhamdulillah .. alhamdulillahh..
semestinya ramai sudah tahu dan ada juga yang tidak mengetahui..
di tempat mana saya menyambung study saya..
tempat yang saya idamkan ialah UNIVERSITY OF YARMOUK,JORDAN ,,
tapi Allah lebiih tahu dimana tempat yg lebih baik saya patut berada.

semestinyaa di UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN, kuala terenganu..
dulunya digelar sebagai KUSZA , UDM ..dan akhirnyaa UniSZA !
alhamdulillah begitu cantik susunan Allah.
saya menyambung pengajian saya di sini , kos??
alhmdulillah, pengajian islam Usuluddin..walaupun ianya hanyalah pilihan ke-7 saya ketika mengisi borang upu ! saya redha dan bersyukur ..BAHAGIA~

Mengapa ??
kerana saya dipertemukan dengan semestinya murabbi baru, sahabat2 baru , senior2 baru, suasana baru dan semuanya yang baru !
itulah kita sbgai manusia ! perlu mencuba dan mencuba selagi mampu,,
Alhmdulillah saya dipertemukan dengan berbagai2 character sahabat2.. bermacam2 jenis muka,perangai ! saya bahagia dapat bersahabat dengan mereka, dan juga bahagia bila dipilih untuk mengambil kos usuluddin..

Mengapa??
kerana senior2 kami yg Take Care dan sporting dengan kami ! mereka terlalu baik !! nasihat2 mereka sentiasa menjadi peringatan buat diri kami ! berada dalam kelas seperti di SMIK.. kami cuba menjaga ikhtilat antara kami..jika kos lain, kedudukan antara muslimin n muslimat sebelah menyebelah ! tapi kami cuba elak seperti muslimin d hadapan , muslimat di belakang ! Syarak di hadapan , Allah is the number one ! walaupun mulanya kami disindir ole beberapa pelajar kos lain ! tp x semudah itu nilai2 islam senang di permainkan !!

Semestinya saya suka dengan sahabat2 kos usuluddin? mengapa agaknya saya x dapat katakan.. ;) .. mereka seperti sahabat2 saya di SMIK walaupun x banyak persamaan tp ada juga persamaannya.. selalu memberi peringatan saat diri ini alpa, sering ajak saya ke surau, sering ajak study bersama dan juga sering mengajak ke majlis2 ilmu !! bahagia dapat bertemu dengan anda semua !!

Dari segi pembelajaran ?semestinya saya TERKEJUT ! terlalu pack..adakalanya saya jadi tension, tapi diri ini sedang cuba sesuaikan diri dengan keaadan di alam universiti, dan yang paling saya gemar masa class ust Alaudiin " لا تتكلم لغة ملايوية. تتكلم لغة عربية فقط" ! terbaikk la.. walaupun mulanya gementar, tp bila difikirkan balik saya jadi suka pula berkata2 dalam bahasa arab nie.. ust tegas suapaya kita biasa cakap arab nanti. dan selainnya :)

harapnya tiada antara kita semua yang menukar kos time sem 2, kita bangkitkan kembali zaman kegemilangan ketika zaman KUSZA dahulu kala.. kalian pasti dapat melakukannya !
"keyakinan pd Allah adlh ibrt air kdamaian yg x pnh kering mnjdikn seorg muslim ttp tegar d saat org lain bguguran & tenang dsaat org lain ketakutn .biar rebah jgn berubah,biar terbuang jgn terbuang,ujian adlh trbiah dr Allah,smkin dkt bahtera kt kpdNYA,smkin hebt taufan melanda.semalam adalah kenangan,hari ini adalah peluang,esok adalah harpaan..faiza'azamta fatawakkal'alAllah .." :)

insyaallah adda masa saya bercerita tentang lebih mendalam lagi tentang kebahagiaan saya di uniSZA..perlukan msa utk memikirkan idea.;)malam yang tenang, n lagi tenang jika mata ini tidur..wasalam..
~mencari cinta ilahi93~
3.00am ( bilik khawarizmi)
uniSZA terengganu

Thursday, May 19, 2011

warkah buatmu adik2~




Salam , kehadapan adik2 yang akak sayangi , Adik2 aset ummah , pewaris islam di masa hadapan dan adik2 yang sentiasa berada di bawah lindungan Ilahi..Akak x mahu bercakap banyak , Just ada sikit perkara yang akak nak adik2 tahu bahawa akk sayang adik2 kerana Allah . Adik2 adalah anugerah dari Allah yang begitu bermakna bagi akak . Pertama kali kita bersua , perasaan sayang akak mula berputik dan kian berputik sehinggalah hari ini ......


Dan ......
tanpa kita sedari lagi 2 kali untuk kita bersama .. mungkin bagi adik2 kami nie bukan yang terbaik yang adik2 mahukan, tapi ketahuilah bahawa adik2 adalah yang TERBAIIKKKK dan TERISTIMEWAA buat akak2 , mungkin ada yang tidak sabar menanti bilakah masanya kami pergi meninggalkan kalian , tetapi hati kecil ini x dapat menipu bahawa akak sedih mahu meninggalkan adik2 . Maaf jika akak mungkin dah x banyak bercakap dengan adik2 sewaktu di sekolah .. mengapa ? kerana akak sedih bila melihat wajah kalian dan terharu apabila mengenangkan bahawa kami akan meninggalkan kalian .. melihat kalian belajar , membuatkan akak kagum dengan kalian kerana kalian datang secara konsisten dengan program yang dianjurkan, tetapi alangkah indah jika kita hadir membawa hati yang ikhlas kerana Allah kan adik2 ..

akak2 mengharapkan 2 hari yang bakal kita tempuhi bersama ini dapat dimanfaatkan dengan baik dan mungkin ianya bakal menjadi memori yang terindah buat akak sebelum akk2 melangkah ke alam IPT . Terima Kasih , Syukran , Thank You buat adik2 yang sudah banyak memberikan kebahagiaan pada diri akak dan akak2 yang lain semasa keberadaan kami disini.. kami begitu menghargai adik2 kalian..adik2 sudah kami anggap seperti adik kandung kami sendiri, mendengar luahan kalian seperti mendengar luahan adik kepada seorang kakaknya ..begitu bahagia sekali saat2 itu ..

KENAKALAN , KEMESRAAN dan KEMANJAAN yang adik2 pamerkan kepada akak begitulah bermakna buat diri akak .Mungkin sesiapa yang pernah di conduct oleh akak untuk apa2 program sekalipun , mereka tidak sama seperti yang akak rasakan seperti kamu, nak meninggalkan kalian sperti satu perkara yang sukar untuk akak laksanakan. akak x sempat nak terus membimbing adik2 dalam masa 4 bulan sahaja .kalau dihitung , begitu lama masa kita bersama , tetapi bagi akak ianya adalah satu masa yang BEGITU .. BEGITUU.. singkat sekali .

Jika masa boleh diulang kembali dan jika ada peluang untuk akak bersama kalian , pasti akak x akan lepaskan peluang berharga begini . jika boleh lagi kita bersama pasti akak akan bersama


kalian ..

Akhir kalam , marilah sama-sama kita mendekatkan diri kepada Allah .memperbaiki amalan lahiriah dan batiniah diri masing2 .Hanya kita yang benar2 mengetahui tahap amalan kita .sejauh mana amalan-amalan itu ikhlas kerana Allah .Hanya hati kita sendiri yang dapat menilainya .Sejauh mana kita dapat merasai kenikmatan iman dan amal itu sendiri ..

Janganlah pernah kita berputus asa dengan rahmat dan pertolongan Allah.ketahuilah , ujian2 dan cabaran2 yang bakal kita hadapi bakal jauh lebih mencabar dan menekan di masa hadapan nanti.Janganlah dunia ini yang melemahkan kita dan memesongkan kita dari landasan menuju ilahi.tidakkah kita benar2 menyakini Hanya apa yang kita landaskan ini mampu memberikan kita balasan SYURGA Allah kelak ? dan tidakkah kita yakin hanya apa yang kita landaskan ini akan menjauhkan kita dari NERAKA kelak 
semoga Allah menetapkan hati kita terus menerus dalam kerahmatan ini ..

special 4 u all :
Boys:
Iqbal ,qabir ,awais,abdul rahman,khai,muzaffar
Girls:
shiba,mira ,farahin,abdah,linda,leha,sila ,ba'ain,zubaidah,yati,farhana ,ruqayyah,shazwin


* maaf sangat2 buat adik2 yang akak x ingat nama, insyaallah kalu melihat muka adik2 akak x lupa , juz nama 2 klu diulang kembali baru ingat..maaf ye *
wassalam


~mencari cinta Ilahi93~
teratak ASM indah
1.00am 20/5/2011

Friday, May 6, 2011

Pilihan Allah



assalamualaikum ..

ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..!!!


itulah yang terdetik dalam hatiku saat2 mengetahui result upu yang baru keluar pada 6 mei 2011 pkul 12 tengah hari ..mengikutku , pilihan Allah adalah yang terbaik n ianya adalah satu keputusan yang terbaik ! dimanakah saya akan pergi selepas ini ? di ipt manaka yang bakal saya tempuhi selepas ini ??


insyaallah 6/6 nanti saya akan teruskan perjalanan hidup saya demi Din Allah..saya akan cuba dan terus mencuba disana.. moga1 hati ini tetap istiqamah dalam tarbiyah2 islam ;) satu masa nanti insyaallah ana akan beritahu ke manakah perginya saya selepas ini ;)


( post yg pendek buat masa ni ) * mood driving ;)


* dan jazakillah khairan kathira buat sahabat ku dunia akhirat AISYAH NAZRI sebabnye dia la yang tolong check UPU saya begitu juga keputusan SPM hari tu..moga redha Allah bersamamu. jangan lupa ana sudah la, kita berjauhan selepas nie ;( moga kamu sntiasa dalam lindungan Ilahi..aminn



Wednesday, May 4, 2011

fikiran menjadi celaru ~





assalamualaikum...

hari yang penuh tanda soal didalam kepala..ketika saya sedang mesyuarat di tempat saya bekerja , tiba-tiba masuk 1 mesej daripada AQM ( akademi al-quran medic malaysia ) ..msej nya berbunyi


" AAssalamualaikum..alhamdulillah anda layak untuk ke Mesir .Surat tawaran dan lain2 yang berkaitan sedang dalam proses untuk diposkan kepada anda .Tahniah ! http://www.aqm.com/ " mendapat pengajian ulum islamiyah di sana..tetapi apa yg peningnye ? AQM nie under persendirian macam tu la, tp boleh minta tajaan mana2 katanya..hajatku bukan hendak ke Mesir.

Moga Allah permudahkan perjalanan hidupku..sesungguhnya Allah perancang yang terbaik..doakan saya mendapat ipta yang terbaikk buat diri saya ~ jzk ..wslm

Monday, May 2, 2011

Ketika Cinta Berbuah Syurga

Miss..misss.. this moment with my bff !!



Itqan gen 10 , Smik !! Ukhuwwah kita kerana Allah ! uhibbuki fillah


Di bumi Kurdistan , ada seorang raja yang adil dan soleh. Dia memiliki seorang putera yang tampan , pintar dan berani .Saat paling menggembirakan raja ialah ketika dia mengajar anaknya itu membaca Al-quran . Raja juga membacakannya kisah2 kepahlawanan para panglima dan tenteranya di medan pertempuran . Anak raja yang bernama Said itu sangat gembira mendengar kisah yang diceritakan ayahnya . Said yang masih kecil itu akan berasa kecewa apabila ayahnya sedang bercerita tiba-tiba ada orang yang menggangu.

Kadang kala , ketika asyik mendengar cerita ayahnya , pengawal masuk dan memberitahu bahawa ada tetamu penting yang mesti ditemui oleh raja .Raja tahu apa yang dirasakan anaknya itu.

Maka dia menasihati anaknya, " Said , anakku sudah tiba masanya untuk kau mencari teman sejati yang setia dalam suka dan duka . Seorang teman yang baik akan membantumu untuk menjadi orang yang baik, Teman sejati yang boleh diajak bercinta untuk Syurga "

Said tersentak dengan kata ayahnya .

" Apakah maksud ayah dengan teman yang boleh diajak bercinta untuk syurga ? " tanyanya dengan nada hairan

" Dia adalah teman sejati yang benar2 mahu berteman denganmu , bukan kerana darjatmu tetapi kerana kemurnian cinta itu snediri , yang tercipta dari keikhlasan hati . Dia mencintaimu kerana Allah . Kekuatan cinta kamu akan melahirkan kekuatan yang dahsyat yang membawa manfaat dan kebaikan .Kekuatan cinta itu juga akan bersinar dan membawa kamu masuk syurga "



" Bagaimana cara mencari teman seperti itu ayah ? " tanya Said .

Ayahnya menjawab " Kau harus menguji orang yang hendak kau jadikan teman . Ada satu cara yang menarik bagi menguji mereka . Undanglah sesiapa pun yang kau anggap sesuai menjadi temanmu supaya bersarapan pagi bersamamu , dirrumah kita ini. Jika sudah sampai disini , jangan terus hidangkan makanan. Biarkan mereka lapar . Lihatlah apa yang mereka akan lakukan . Ketika itu rebuslah tiga biji telur. Jika dia tetap sabar , hidangkanlah tiga biji telur itu kepadanya . Lihatlah ! apa yang mereka akan lakukan .Itu cara yang paling mudah bagimu ,. Syukur , jika kau mengetahui perilakunya lebih dari itu . "

Said sangat gembira mendengar nasihat ayahnya . Dia pun mempraktikan cara mencari teman sejati yang aneh itu . Mula-mula dia mengundang anak-anak pembesar kerajaan seorang demi seorang . Sebahagian besar daripada mereka marah-marah kerana hidangannya tidak disajikan .Bahkan ada yang pulang dengan hati yang kesal. Ada yang memukul2 meja , ada yang melontarkan kata-kata tidak terpuji , memaki hamun kerana terlalu lama menunggu hidangan .

Antara teman anak raja itu , ada seorang bernama Adil .Dia anak seorang menteri . Said melihatnya seprti anak yang beik hati dan setia . Maka dia ingin mengujinya . Adil diundang untuk sarapan pagi . Adil memang lebih sabar daripada teman2 lain, dia menunggu keluarnya hidangan dengan setia

Setelah dirasa cukup , Said mengeluarkan tiga biji telur rebus itu . Melihat itu Adil pun berkata , " Hanya ini sarapn kita ? ini tidak cukup untuk perutku ! "Adil tidak mahu menyentuh telur itu dan terus pergi meninggalkan said sendirian . Said diam , Dia tidak perlu meminta maaf kepada Adil kerana meremehkan makanan yang disediakan dengan kedua tangnnya .Dia memahami bahawa Adil tidak belapang dada dan tidak sesuai menjadi teman sejatinya .

Hari berikuttnya dia mengundang anak seorang saudagar kaya . Tentu saja anak saudagar itu sangat gembira mendpat undangan sarapan pagi dari anak seorang raja . Malam harinya sengaja dia tidak makan dan melaparkan perutnya agar paginya dapat makan sebanyak mungkin. Dia membayangkan makanan anak raja pasti enak dan lazat .

Pagi2 lagi anak saudagar kaya itu datang menemui Said . Seperti anak2 pembesar sebelumnya , dia mesti menunggu waktu yang lama sampai makanan keluar . Akhirnya Said membawa piring dengan tiga biji telur rebus diatasnya .

" Ini makanannya . Saya kedalam dahulu mengambil air minum . " kata said seraya meletakkan piring itu diaatas meja .

Lalu , Said masuk kedalam . Tanpa menunggu lagi anak saudagar itu terus melahap satu persatu telur itu . Tidak lama kemudian , Said keluar membawa dua gelas air putih .Dia melihat keatas meja ternyata tiga biji telur itu telah tiada .Dia terkejut ,

" dimanakah telur nya ? " tanya said pada anak saudagar itu .


" Aku telah makan ."


" semuanya ?"

" ya ! aku habiskan kerana tersangat lapar "

Melihat hal itu , Said mengetahui bahawa anak saudagar itu juga tidak boleh dijadikan teman setia ,Dia tidak setia . Tidak dapat berkongsi suka dan duka bersama , Sesungguhnya Said juga belum makan apa-apa .

Said berasa kecewa dengan anak2 pembesar istana . mereka semua mementingkan diri sendiri . Tidak bersikap setia kawan ,Mereka tidak sesuai dijadika teman sejati . Akhirnya dia meminta izin kepada ayahnya untuk mencari teman sejati .

Akhirnya Said terfikir hendak mencari teman di luar istana . Dia berpeluang melewati hutan ,ladang , sawah , dan kampung2 untuk mencari teman yang baik.

Pada suatu hari yang cerah , dia bertemu dengan anak seorang pencari kayu yang berpakaian sederhana .Anak itu sedang memunggah kayu api.Said mengikutinya diam2 sehingga anak itu tiba di rumahnya . Rumah dan pakaian anak itu menunjukkan bahawa dia sangat miskin. Namun wajah dan sinar matanya memancarkan tanda kepintaran dan kebaikan hati . Anak itu berwuduk kemudian solat dua rakaat ,Said memerhatikannya dari balik rimbunan pokok.

Selesai solat , Said datang dan menyapa, " kawan , kenalkan namaku Said , Jika tidak keberatan bolehkan aku tahu namamu ? tadi kau solat apa? "

" Namaku Abdullah . Tadi aku solat Dhuha "

Lalu , Said meminta anak itu agar bersedia bermain dengannya dan menjadi temannya .Namun Abdullah menjawab " aku rasa kita tidak layak dan tidak sesuai menjadi teman . Kau anak seorang kaya malah mungkin bangsawan , sedangkan aku hanyalah anak orang miskin ,Anak seorang pencari kayu api "

Said menyahut.. " tidak baik kau berkata begitu .Mengapakau membeza2kn orang ?Kita semua adalah hamba Allah .semuanya sama , hanya takwa yang membuat seseorang itu mulia disisi Allah . Apakah aku kelihatan seperti anak yang jahat sehingga kau tidak mahu berkawan dengan ku ? mengapa tidak kita mencuba beberapa waktu dahulu? Nanti kau boleh menilai , adakah aku sesuai menjadi teman sejati mu .. "


" Baiklah , jika begitu kita berkawan . Akan tetapi dengan syarat , hak dan kewajipan kita bersama"
Said bersetuju dengan syarat yang dikemukakan oleh anak pencari kayu api itu . sejak hari itu mereka bermain bersama, pergi ke hutan bersama,memancing bersama dan memburu bersama.Anak pencari kayu api itu mengajarnya berenang di sungai , menggunakan anak panah dan memburu di hutan. Said sangat gembira berkawan dengan anak pencari kayu api itu yang pintar ,rendah hati dan lapang dada dan setia . Akhirnya dia kembali ke istana dengan hati yang gembira .

Hari berikutnya anak raja itu berjumpa lagi dengan teman barunya.Anak pencari kayu api terus mengajaknya makan di rumahnya .Dalam hati Said berasa kalah sebab sebelum dia mengundang makan , dia telah diundang makan terlebih dahulu

Di dalam rumah itu mereka makan seadanya . sepotong roti ,garam dan air putih sahaja, Namun Said makan dengan lahap, Ingin sekali Said meminta tambahkalau tidak mengingat , siapa tahu anak pencari kayu api ini sedang mengujinya.Oleh yang demikian Said berasa syukurdan cukup dengan apa yang dierikan kepadanya.

Selesai makan Said mengucapkan Hamdalah dan tersenyum . Selepas itu mereka kembali bermain. Said mengetahui hal-hal baru di hutan, yang dia tidak pernah temui di istana.Ilmu ada dimana2 bahkan di hutan sekali pun.Hari itu Said dapat banyak pengalaman berharga .

Ketika matahari sudah condong ke barat .Said memberitahu sahabatnya itu bahawa dia mahu pulang .Tidak lupa Said mengundangnya makan dirumahnya untuk keesokan hari.Lalu dia memberikan secarik kertas kepada sahabatnya itu.

" Pergilah ke ibu kota , berikan kertas ini kepada tentera yang kau temui di sana. Dia akan menghantarmu ke rumahku "kata said sambil tersnyum..

" Insyaallah aku akan datang " jawab anak pencari kayu api itu.



Keesokan pagi itu , anak pencari kayu itu sampai juga ke istana.Dia sama sekali tidak menyangka bahawa Said adalah anak raja .Mulanya dia ragu-ragu untuk masuk ke istana,akan tetapi jika mengingat kebaikan dan kerendahan hati said selama ini , dia masuk juga.



Said menyambutnya dengan hangat dan senyum gembira . Seprti anak-anak sebelumnya yang hadir di ruang makan . Said pun menguji temannya itu. Dia membiarkan menunggu lama sekali . Namun anak pencari kayu api itu sudah biasa menahan lapar.Bahkan dia juga pernah tidak makan selama tiga hari.Kadang-kadang dia hanya makan daun mentah sahaja.Selama menunggu dia tidak memikirkan makanan sama sekali.dia hanya berfikir seandainya semua anak bangsawan sebaik anak raja ini, tentu dunia akan aman dan damai.



Selama ini, dia terdengar bahawa anak-anak pembesar suka membuat huru hara dan kacau bilau.Namun dia menemui anak raja yang bersopan santun dan soleh.



Akhirnya tiga biji telur rebus yang telah masak pun telah dihidangkan.Said mempersilakan temannya untuk makan dahulu .Anak pencari kayu api itu mengambil sebiji .Lalu dia mengupas kulitnya perlahan-lahan.Sementara Said mengupas dengan ceepat dan memakan telurnya..Akhirnya temannya selesai mengupas dan memakan telurnya..Said ingin melihat apa yang akan dilakukan temannya dengan sebiji telur itu.



Anak miskin itu mengambil pisau yang ada lalu dia membelah telur itu menjadi dua, yang satu dia pegang dan yang satu lagi dia berikan kepada Said. Said terus menangis terharu.Lalu Said pun memeluk anak pencari kayu api itu seerat2nya seraya berkata " Engkau teman sejatiku ! Engkau teman sejati yang kucari ! Engkau temanku masuk syurga ! "



Sejak itu , kedua-duanya berkawan rapat .Persahabatan mereka melebihi saudara kandung.Mereka saling sayang menyayangi dan saling menghormati kerana Allah s.w.t.



Kerana kekuatan cinta itu , mereka sempat mengembara bertahun-tahun bersama belajar dan berguru dengan ulama' yang tersebar di Ibrki,Syria,Iraq,Mesir dan Yaman.



Setelah berganti bulan dan tahun,akhirnya kedua-duanya menjadi dewasa.Ayah Said seorang raja yang adil meninggal dunia.Akhirnya Said diangkat menjadi raja bagi menggantikan ayahnya .Menteri yang pertama sekali dipilihnya adalah Abdullah , anak pencari kayu api itu.Abdullah pun benar-benar menjadi teman sperjuangan dan penasihat raja yang tiada duanya



Meskipun telah menjadi raja dan menteri ,kedua-duanya masih sering melakukan solat tahajud dan membaca Al-quran bersama.Kepintaran dan kematangan kedua-duanya mampu membawa kerajaan itu kepada kemajuan , kemakmuran dan kegemilangan . Baldatun Thayyibatun wa Rabbun Ghafur..

Dipetik dari buku cerpen " Ketika Cinta Berbuah Syurga "




~Mencari cinta Ilahi93 ~
6.45 Pm , Teratak indah ASM


Tuesday, April 5, 2011

Perjalanan seorang Hamba ( Mac 2011 )

Assalamualaikum .. Bismillahhirahman nirrahimm.. mungkin cukup utk saya menunjukkan gambar2 aktiviti2 yang dilakukan pada bulan ini .. atas permintaan seorang shibah ;)


Mahrajan Thaqafi , Sek Ren Ghufran Johor


sedikit video nasyid yg dipersembakan oleh kumpulan nasyid SHOTUL ZAKIRIN ,Ibn Kathir Gombak ..mendapat tempat ke-2 ;)





rombongan Ibn Kathir ;)


Arham with azaim ;) best fren

shoutul zakirin SRIKG

merenung ke hadapan ;) Barisan Ustaz pengiring
ibu with ummi izyan ;)


mereka mendapat tempat ke-2 :) alhamdulillah


Guru pengiring ;)


Headmaster berbaju oren ;)


Persembahan yang MANTAP ;)



RESTU ( Rehlah Tarbiyah ukhuwwah & imanniyah )

Taman Metropolitan , Kepong

Khusyuk mndengar pengisian ;)


Makcik Rahimah mmberikan pengisian kpd peserta ;)


Checkpoint ;)


Apakah yang dipersoalkan ? :)


Senda Gurau bersama ;)


Masa Habis !! ;)



Program PEMUDI

Taman Seri Empangan Putrajaya ( presint 5 )


Kami lah Pemudi islam ;)


Eh2 , ape yg berlaku ? :)


Gembira berkenalan dgn mereka senior2 ku ;)


Apo2 2 ?? nak taw gok ;)


Aisyah Humaira ;) Pemudi yang paling muda ;)


Mendengar pengisian ;)


Apolah saya ghoyak dgn kak Fadilah ;)



Itulah serba sedikit yang dapat dikongsi..moga diberkati ..wasalam ;)


Mencari cita Ilahi93

10.00PM.

TerataK Indah ASM




Tuesday, March 29, 2011

Terdetik Seketika ~

p/s = sebelum baca n menikmati post saya kali ini ..saya ingin berkongsi gambar2 yang sedia ada ini supaya anda semua dapat membayangkan cuti2 saya yang penuh keBAHAGIAan ini ~ ;)

Ammar Zulkarnain ( rindu gelagat anak kecil ini -dia berada di Mekah sekarang )

Rifa haziqah & rifa hazirah ( kembar yang comel )
Ukhuwwah yang terbina persis sekuntum bunga


KeGIGIHan yang terserlah ;)


Buku2 ini yang perlu saya habiskan sehari ( mengajar membaca )


Maz RatuL Nisa' ;)


Zaid bersama kucing yang mempunyai nama yang pelik ;)


Sempat berposing bersama Khaidir ;)


Aliff yang sentiasa menceriakan hari yang berlalu ;)


Zainal dan Aqil yang always mengacau kami ketika sdg mengajar ;)


mereka darjah 4 ;)


video


Dengan namaMu , saya menulis dengan penuh pengarapan kepadaMu Ya Allah..moga ianya menjadi salah satu ibadah kepadaMu..


RAUDAH IBN KATHIR & SEKOLAH RENDAH IBN KATHIR ...


kedua2 itu merupakan salah satu institusi pendidikan di area Gombak ini..dan tempat inilah merupakan tempat yang banyak mendidik hati ini sejak kecil lagi..walaupun sekolah ini tidak mempunyai infrastruktur yang lengkap..tetapi ia berjaya melahirkan pelajar2 yang berjaya seimbang dunia dan akhirat, ianya juga dapat melahirkan pemimpin2 yang hebat ..insyaallah..


Sekolah dan juga tadika inilah yang menjadi tempat untuk saya menaburkan jasa sementara menunggu panggilan kemasukan ke IPT..Masyaallah , melihat muka2 mujahid kecil ini menjadikan hati saya tenang..melihat kegigihan mereka untuk menuntut ilmu menjadi satu batu loncatan untuk saya meneruskan pengajian..


Guru-guru ,Pelajar-pelajar yang berakhlak mulia serta ramah mesra dengan sesiapa yang mengunjungi sekolah ini membuatkan hati ini seperti sayu ingin meninggalkan tempat ini..


Raudah Ibn Kathir


Setiap hari , seawal jam 7 Am saya sudah memulakan perjalanan menuju ke tempat didikan anak soleh ini..Sebelum melangkah keluar rumah , niat hati perlu sentiasa dijaga .. Moga Allah permudahkan urusanku dalam mendidik anak2 mujahid kecil ini..sehari x berjumpa dengan mereka , akan terbit rasa rindu di dalam hati ini.


Setiap hari mengajar mereka membaca , bermacam,berbagai ragam dan aksi2 yang melucukan hati kecil ini. begitu bahagianya duduk di tadika ini..Moga2 Adik2 mujahid ini yang bakal memimpin dunia kelak..insyaallah


Sekolah Rendah Ibn Kathir



video


Sekolah ini sudah bertahun teguh ..Murabbi2 juga tidak jemu2 mendidik dan memberikan tarbiyah kepada adik2 Ibn Kathir ini.Musim cuti ini, hidupku juga terasa bahagia kerana dapat bersama dengan adik2 Ibn Kathir..mengimbau kembali kenangan ketika saya menuntut ilmu di sekolah ini..Adik2 Ibn Kathir begitu baik sekali ,,sugguh sporting..


Mengajar di Ibn Kathir bukan perkara yang susah !! ianya akan menjadi mudah jika kita betulkan niat kerana Allah ;') . Bahagia mengajar mereka membaca ( adik2 drjah 1 ) ..walaupun ianya dinamakan kelas pemulihan tetapi bagi saya mereka sudah pun dapat menguasai apa yang diajar .. Semangat belajar yang ditunjukkan juga begitu menenangkan jiwa sang pengajar ;) .. mengikuti Program yang telah dianjurkan oleh pihak sekolah juga begitu seronok dan menghiburkan hati ini..terima Kasih Sekolah ;)



= Sekadar berkongsi apa yang saya lalui cuti ini..Moga ianya menjadi salah satu ibadah kepada Allah..insyaallah


mencari cinta Ilahi93~


11.19 PM 29/3/2011


Teratak Indah ASM

Sunday, March 27, 2011

ALHAMDULILLAH ..ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH ~

salam..sebelum saya menulis , saya nak kongsikan sedikit gambar yang saya rindu !! saya rindu nak belajar di SMIK semula .
Akaun..Akaun ..dan akaun..

Math..math dan math..
Tuisyen petang dgn Ust Adni


Rindu belajar bahasa arab


buku nie yang saya sempat capai utk dibuat tatapan bersama


( SMIK tercinta !! 1001 kenangan di situ )

22/03/2011 .. makin berdebar2 menunggu hari esok ~ apakah akan berlaku hari esok ?? bagaimana result kami semua calon2 SPM 2010 ?? semuanya mnjadi persoalan dalam kepala..Moga perjalanan hari esok berjalan dengan lancar ( suara hatiku ) . Kalau mengikutkan hati , saya x mahu pergi menjejakkan kaki ke sekolah esok walaupun sahabat2 saya memujuk ,mengajak . Bila dapat mesej daripada wani yang mengatakan Mudir mahu berjumpa dengan semua batch kami, saya cuba mengagahkan diri untuk ke sekolah

23/03/2011 Pagi2 mata sudah segar bugar .. siapa yang tidak berdebar hari itu mungkin agak pelik..setelah menatap ayat2 Allah, hati ini mula tenang..insyaallah semuanya berjalan dengan lancar..Hati x senang menunggu pukul 10.30 .Tiba2 masuk mesej daripada k.Adzkia' ..Kata2 nya menjadi sebagai satu motivasi buat diri ini..mungkin masih sempat untuk terus melakukan solat dhuha dan solat hajat bagi menenangkan diri yang sentiasa resah..Setelah melakukan segala kerja2 di rumah , tangan ini mula membuka r FB, membaca status cikgu Mas " Alhamdulillah..gembira x terkata ..time kasih pljar2ku ..dan tahniah..ramai yg skor ;) " .. berdegup laju jantung ini..sempat menelefon Aisyah Nazri ..kami bersembang tentang perasaan yg sedang dilanda kerisauan..Alhamdulillah setelah mendengar2 nasihat daripada kamu Aisyah , hati ini sudah bersemangat.. Ketika mahu menjejakkan kaki ke luar rumah bersama Abangku, Abdul Azim .. Ada panggilan dari Aisyah Nazri.. dia beritahu tentang result yang sudah keluar dan keputusan ku juga sudah diketahui..Masyaallah time tu ,hanya Allah saja yang tahu betapa takutnya ingin mendengar ujian dunia, baru ujian dunia ,belum akhirat lagi kan..Aisyah memberi tahu keputusannya , MABRUK AISYAH !! tahniah !! tubalah masa untuk mengetahu keputusan yang bakal saya dapat.. Bila Aisyah beritahu sahaja keputusan yang telah saya peroleh , terus terjatuh keatas kerusi , mengalir sedikit air mata ..SYUKUR + SEDIH + GEMBIRA + PILU .. Tak tahu nak kata apa cuma bersyukur atas apa yang Allah berikan..Jazakillah Aisyah sudi tanyakan result saya .


ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH ..ALHAMDULILLAH .. itulah kata2 yang sentiasa ada dalam hati kecil ini..Semua yang saya dapat hanyalah milik Allah..Saya hanya usaha sedikit sahaja,,Segala-galanya hanya milik Allah yang Esa . Sampainya ke SMIK tercinta ..Aisyah Nazri juga yang menyambut kedatangan ku..begitu indah bersahabat kerana Allah kan..Alhamdulillah, kawan2 yang lain sedang tekun mendengar taklimat tentang KTD dalam makmal ,manakala saya berdebar nak tahu keseluruhan result, nak ambil slip di pejabat..Bila slip berada di tangan , tak terungkap apa2 kata2 ,hanyalah ALHAMDULILLAH..Pabila jejak kaki keluar pejabat, diri ini diserbu oleh adik2 SMIK daripada tingkatan 4 dan 5.. Malu rasanya nak tunjuk result..seusai bersalaman dan berpelukan dengan mereka.. saya dan Aisyah teruskan dengan misi kami iaitu mendengar taklimat / Promosi tentang KTD Pada awalnya , rasa fikiran dah terbang entah ke mana , nak dengar pun macam x dengar je..Bila cuba tenangkan hati dan cuba memberi tumpuan dengan apa yang cuba pakcik tu beri , Alhamdulillah saya dapat sedikit info tentang KTD..Selepas taklimat itu berakhir , tibanya masa untuk kami bersalaman dan mengucap terima kasih kepada mereka ( cikgu2 ) kerana selama ini mereka mengajar kami tanpa rasa jemu..Ustaz Adni saja ustaz yang sempat ana jumpa dan ucapkan terima kasih.. Hari yang begitu bahagia sekali , dapat berjumpa sahabat2 , dapat keluar bersama sahabat2 yang sentiasa bersama saya..Bila kami berada di kedai makan, terimbau kembali kenangan, nostalgia kami bersama..begitu merindui kenangan itu..


Buat Ayah,Ibu,Abang,kakak,Abang Cik dan Ecah :

terima kasih kerana sudi memberi semangat serta motivasi kepada diri ini.kalian lah inspirasi saya ketika saya menuntut ilmu..Kalian juga sentiasa berada disisi saya ketika senang dan duka..kita semua sentiasa bersama..Ayah & Ibu , syukran ,thank you , jazakallah khairan kathira , jikalau ayah & ibu x hantar saya dekat sekolah SMIK yang penuh tarbiyah ini , mugkin sya x jadi seperti mana saya sekarang.! mohon doa dari kalian agar diri ini kuat menghadapi kehidupan di IPT kelak..Terima kasih kerana sudi mendidik anakmu ini..segala jasamu ibu dan ayah akan ku kenang sampai bila-bila.


Buat Murabbi yang dikasihi Ilahi ,

ana mohon ampun dan maaf jika selama ana berada di alam persekolahan , ana ada melakukan kesalahn yang mungkin menyinggung perassan guru2 semua..Jika guru2 semua tidak mengajar kami , mungkin kami tidak berjaya saat ini.Begitu besar jasa2mu guru ,

teringat kisah satu ketika ketika kami menduduki SPM matapelajaran Pendidikan Syariah Islam.ana minta ustaz Adni carikan kertas percubaan dari negeri Terengganu.Begitu besar pengorbanan seorang ustz yang sanggup menghantar kertas percubaan negeri terengganu awal pagi 6.15.. Masyaallah , terdetik dihatiku ketika itu " Ya Allah ,Kau permudahkanlah urusan ustz Adni yang sudi menolong kami ''. Tekad dalam hati nak dapatkan A dalam matapelajaran PSI.Alhamdulillah , Allah berikan A dalam matapelajaran itu.Moga2 segala usaha Murabbi2 dalam mendidik kami akan diberkati Ilahi..


Buat Sahabat yang sentiasa bersama saya :


Aisyah Nazri ,Fatin,Zahrina,Syazwani,Nazurah,K.AsMa' , Hafizah, aMalina ,Biha ,Wafa',Nik,Afiqah dan semua sahabat2 yang bertungkus lumus ketika Peperiksaan SPM sedang dijalankan..Kamu semua mnjadi sebagai satu semangat kepada diri ini di Asrama..Terima Kasih sudi belajar , Study Group di asrama..n MABRUK ALAIKUM atas keputusan yang cemerlang ;) moga kita ketemu kembali


* Surat berhenti sekolah kita x ambil lagi ;) nanti ambil sama2 ye !!!!! ;)
p/s : Result saya x cemerlang mane pun but not so bad kot ~ Alhamdulillah ;) So sekarang saya tengah buntu nak ambil bidang n kos ape .. Saya mohon semua ;) IPTA,Maktab,KTD dan jordan ..Ya Allah ,Engkau sudah susun yang terbaik buat diriku ini , Dimana pun saya tercampak ,Saya redha . !! Semuanya terbaik..asalkan saya kena pandai menjaga diri..Doakan saya !! ;)
Mencari cinta llahi93~

6.30 p.M

Teratak Indah ASM

Monday, March 21, 2011

SPM..SPM... dan SPM...

Bismillahhirohmanirohimm...

Dengan lafaz bismillah saya menulis kerana mu Ya Allah..Moga post saya dikira sebagai ibadah kepadaNya..

Post saya kali ini berkisarkan tentang result SPM yang bakal keluar beberapa hari lagi..Masyaallah ! jika saya cakap jantung ni x berdegup laju, tipu lah tu !

Kadang2 bila terfikirkan tentang result, rasa diri semakin DOWN..DOWN ..dan DOWN !! mengapa perassan itu datang kepada diriku ! SUdah beberapa kali saya cuba menenangkan diri ini, tapi sejujurnya memang sudah hendak menenangkan diri ini..ape yang saya takut ialah jika saya x dapat menghadapi ujian dari Mu Ya Allah..

1 )
Andai kata saya cemerlang dalam SPM ( aminn ) : Ujian yang paling takut untuk saya menghadapinya ialah takut diri ini dilanda perasaan Mazmumah..RIAK, TAKABBUR dan Bongkak..Nauzubillah ! Moga Allah jauhkan dari sifat2 mazmumah tersebut

2 )
Andai kata saya x dapat secemerlang yang saya hajatkan : Ujian yang paling saya takut ialah tidak dapat hendak menghadapi kegagalan tersebut..Kegagalan sekali bukan bermakna kegagalan selama-lamanye kan ! tapi hendak menghadapinya memang memerlukan masa yang begitu lama..Kekuatan dalaman perlu disemai..


Selalu saya terfikir, bagaimana saya hendak mengahadapi ujian2 tersebut, Mungkin ujian kedua tersebut pernah dihadapi oleh semua manusia termasuklah dengan diri saya time Trial SPM..apa yang kita hajat x selalu kita dapat..Nak mengahadapi kegagalan ketika itu teramat2 lah sukar..Rasa kerdil dengan kawan2 yang peroleh kejayaan..


Disini saya ade sedikit perkongsian kepada anda semua satu kisah dimana kejadian yang berlaku tersebut teramat2 lah serupa dengan kejadian saya time trial..saya dah edit sedikit..http://www.facebook.com/note.php?note_id=201752423173724&comments
Mungkin ianya akan menjadi satu iktibar buat diri kita bersama...

Selalu saya terfikir,

mungkin masa hari result dikeluarkan, saya nak OFF phne saya..saya x nak semua tanya tentang result saya..x kira siapa2 pon n mungkin FB jugak saya akan offline.kerana apa?? kerana saya x mahu semua tanya saya tentang result..

Di sini saya nak berterima kasih, jazakillah kepada sahabat @ adik saya

* AFAF ATIQAH * ..

beliau banyak memberikan semangat, dorongan ketika diri ini lemah ..
teringat saya dengan mesej yang dihantar kepada saya :

" Hadirku untuk menjadi ukhti pemberi ingatan , bukan utk melalaikanmu . adanya diriku sebagai penghmbus semangat jihadmu bukan pengoyah imanmu . namun andai kau rasa diriku ibarat embun . muncul kala dinihari hilang kala terbitnya matahari , maka ingatlah aku masih di sini, sntiasa berdoa kau terpelihara sepanjang hari sebagai MUJAHIDAH sejati . K.aliah , U r my bez n special fren n sis ever . i'll never 4get U . tade sape yang bole ganti k.alia utk sy.. k.alia ingat taw walau d mana2 saya berada .. sy akan sntiasa ingat n doakan k.alia . sy sntiasa d sini utk k.alia .uhibbuki fillah abadan abada "

mesej ini yang berjaya mengugurkan permata @ mutiara daripada kelopak mata ini..
Afaf , namanya indah seperti akhlaknya juga . Dialah satu2 sahabat yang rapat dengan saya ktika dia berusia 13 tahun dan saya berusia 14 tahun. sampailah hari ini ukhuwwah antara kami tetap erat..Jazakillah Afaf kern sudi berkongsi segala suka dan duka bersama.saya begitu menghargainya . U r my bez fren n sis ever !!

dan ingin juga saya berterima kasih kepada sahabat dunia akhirat saya

* AISYAH NAZRI *

Kerana beliau juga menjadi penghibur ketika diri ini dilanda kerisauan dan kegelisahan !
Aisyah , namanya indah begitu juga dengan peribadinya yang mulia..ketika usia kita menjangkau 17tahun..saat itu manis buat kita, kita bagaikan sahabat yang rapat n kemana2 sahaja kita pergi pasti bersama ..tapi ianya hanya berlaku sampai pertengahan tahun sahaja..saya tidak tahu mengapa perkara ini menjadi begini..mungkin ianya salah saya sendiri . saya bukanlah sahabat yang terbaik buat dirimu..banyak perkara yang terpendam dalam lubuk hati ini mengenai persahabatan kita .tapi saya x tahu kenapa susah untuk diluahkan..

pabila teringat tentang dirimu, saya sering kali teringat saat2 kau memeluk diriku ini..ucapan dr mulut manis mu begitu sukar untuk saya melupakan sehingga saat ini

" Aliah ! ana sayang awak ! ana sedar yang dulu kita rapat,tapi hubungan kita dah x macam dulu lagi..kita dah x rapat macam dulu.tapi walaubagaiman pun, ana sayangkan awak Aliah "

saya jugak menyayangi dirimu aisyah ..ketika kamu mengucapkan begitu, saya x tahu nak cakap apa..kelu lidah ini..maafkan kesalahan sahabatmu ini Aisyah, saya tahu, saya lah penyebab hubungan ini renggang..walaupun kita dah x macam dahulu, kenangan kita bersama memang saya x dapat lupakan..awak lah sahabat terbaik !! Moga kita ketemu kembali Aisyah ,jika tidak didunia insyaallah di akhirat kelak. dan jazakillah kerana sudi menguatkan diriku ni tika diri ini futur..

dan jazakillah jugak buat sahabat2 lain, Nazurah, syazwani,fatin dan lain2..Kamu semua sudi memberikan kata2 semangat saat diri ini resah ( SPM ).. saya menghargainya

Buat Ibu dan Ayah :
Syukran kerana sudi menguatkan diri ini n sering memberikan semangat kepada anakmu ini...insyaallah iya akan cuba berikana yang terbaik kepada ibu n ayah..Maaf andai diri ini sering melakukan sesuatu yang membuatkan hati kamu tersinggung..anakmu ini mohon ampun dan maaf..iya sayang ibu n ayah !!! begitu jugak dengan abang , akak, ajim n ecah..moga keluarga kita diberkati Ilahi ..

Surah Al-Baqarah : 286

" Allah tidak akan membebankan seseorang itu melainkan sesuai dengan kemampuannya .Dia mendapat pahala ( dari kebajikan ) yang diusahakan dan dia mendapat dosa ( dari kejahatan ) yang dikerjakan . Ya Tuhan Kami Janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami salah .Ya Tuhan Kami janganlah Engaku bebankan kami bebanan yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang2 sebelum kami.Ya Tuhan kami janganlah Engkau bebankan kepada kami apa yang tidak sanggup kami menanggungnya.Maafkanlah kami,ampunilah kami dan rahmatilah kami ,Engkaulah penolong kami maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

Masyaallah begitu besar nikmat yang telah Engkau berikan kepada diriku ini..

Nabi sal llahu alaihi wassalam bersabda : aku kagum dengan seorang mukmin , kerana seorang mukmin apabila ditimpa kesusahan atau ujian , dia SABAR .apabila dia menerima kebaikan atau keuntungan, dia BERSYUKKUR . kedua2nya baik untuknya ..
lebih kurang begitulah maksud hadithnya..

Perbanyakkan ingat Allah, sabar n taubat atas segala yang dilakukan serta membaiki diri agar wujudnya sifat SABAR dalam diri..Ini bukan setakat menempuhi SPm tetapi ianaya juga untuk cabaran2 yang bakal mendatang dihari2 kelak..

Insyaallah saya akan cuba terima n redha dengan segala yang telah ditentukan oleh Allah..insyaallah saya yakin yang Allah dah susun yang terbaik untuk diri saya dan juga sahabat2 saya..mohon maaf kepada semua andai ada kesalahan ataupun kesilapan yang pernah saya lakukan..moga2 result yang bakal saya peroleh ini menjadi salah satu tarbiyah buat diri ini .. insyaalllah ..

maasssalamah..

Di sini ingin saya tujukan sajak saya buat sahabat2 seperjuangan saya yang mengenali diri ini ~

Aku rindukan hari itu
Hari dimana aku bersama mu meniti jalan2 tarbiyah
Kita sama-sama jatuh
Lalu bangkit bersama sama
Kau adalah inspirasiku
kita bersama menongkah hari2 yang penuh bermakna
Walaupun kita berjauhan
Hati kita tetap bersatu
Hati kita sentiasa diikat atas jalan yang sama
Moga ikatan ukhuwwah yang kita bina
Terus berkekalan hingga akhir hayat bersama memori yang tercipta

Mencari cinta Ilahi93~
11.37 malam
Teratak ASM ;)

Tuesday, March 1, 2011

Kem Kepimpinan SRIKG

Mereka di Checkpoint Titian Sukar

Jazakallah khairan kathira buat Ust Khairan

Menunggu azan subuh

Ukhuwwah antara peserta dan faci

Tekun mendengar bengkel yang dikendalikan oleH Ust Khairan

Kolam yang telah sedia ada

Menunaikan solat zohor

Sebelum makan kena beratur ;)

Kem yang berlangsung di Camp Resort , Ulu Yam Selangor.. ( 26-27 FEBRUARI 2011 )

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah !!!

Bersyukur kehadrat Ilahi dgn limpah dan kurnianya dpt lagi saya dan rakan-rakan bersama2 membantu sekolah LAMA kami yang penuh terbiyah ini..

Jam menunjukkan pukul 11…peserta seramai 40 orang.20 L dan 20 P..fasilitaor 6 orang sumenya..3 ustaz praktikum iaitu Ust Mustofa, Ust Zulkarnain dan Ust Muhsin ..3 kawan seperjuangan iaitu Aliah , Wan Nadhirah dan Izyan Nawwarah..adik2 seorang demi seorang datang dengan senyuman serta harapan terhadap kem ini..pagi-pagi hati ini perlu di ikhlaskan serta niat dengan niat yang betul..Setelah 30 minit menunggu kedatangan adik2 ,Alhamdulillah semuanya telah menghadirkan diri..

Bergeraknya kami 3 fasi - kawan seperjuangan sejak dari SRIKG - menaiki kereta yang di pandu oleh Cikgu Asiah sambil ditemani oleh cikgu Norizan..Perjalanan yang mengambil masa selama 40minit..Alhamdulillah sampai juga kami ke Camp Resort walaupun adik2 telah lama sampai dahulu..Kami diberi taklimat oleh Pak Ngah dan juga Guru Besar SRIKG,Ust Fauzi Naim..Selepas mengisi perut masing-masing dengan hidangan lauk yang cukup menaikkan selera adik-adik,kami bersama-sama menunaikan solat Zohor berimamkan Ust Mustofa ..Alhamdulillah semua telah berjalan dengan lancar..

Adik-adik semua bagaikan cacing kepanasan semasa Ust Zulkarnain memberi taklimat aktiviti seterusnya iaitu MANDI SUNGAI selama 2 jam 30 minitnampaknya adik2 begitu bersemangat sekali bukan sekadar peserta2 malah fasilitator mereka juga sudah tidak sabar2 hendak terjun ke dalam sungai.Separuh mandi di sungai manakala separuh lagi mandi di dalam kolam bersebelahan dengan dewan..Alhamdulillah , kemudahan yang diberikan terlalu baik..

Mulanya hendak mengawal adik2 Nisa’ amatlah sukar ..Hakikatnya Adik2 Nisa’ lebih aktif daripada adik2 syabab dari segi segalanya..kami bertiga cuba berfikir bagaimana mahu mengubah adik pemimpin ini..Dari segi kerjasama , tingkah laku dan sebagainya..kami sentiasa bersembang dan mendengar masalah daripada adik2 kumpulan kami dan memberikan jawapan yang terbaik buat mereka..Barulah saya faham masalah adik2 pemimpin ini..Insyaallah semuanya baik2 adik2 ku !! Moga Allah memberkati antum semua..

Kehadiran Kem Komanden kem ini, Ust NoorKhairan Noordin ( Pensyarah Kolej Komuniti Sabak Bernam dan juga Ustaz kami ketika di Ibn Kathir) bersama 2 kawan ust , Khafifi dan Muhaimin..setelah kami ,Fasilitator diberikan Briefing dari Ust Khairan , kami semakin bersungguh-sungguh untuk membantu adik2 kami ini..Malam sudah menjelma..Adik2 didedahkan dengan pengisian yang amat berguna dalam bengkel Kursus Kepimpinan yang diberikan oleh Ust Khairan..Syabas buat adik2 semua..tiada seorang pun yang mengantuk !! semuanya segar dan memberikan tumpuan yang terbaikk..selepas selesai bengkel tersebut, adik2 diarahkan untuk duduk di dalam kumpulan dan memikirkan nama ,ketua dan kata semangat bg kumpulan..

Selepas selasai supper, kami semua mendirikan solat witir sebelum melelapkan mata..sebelum tidur,kami memantau adik2..kadang2 nak tergelak tengok adik2 yang ketakutan ..ada yg bace al-mathurat ( walaupun dah tengah malam ) , bace doa 3x ulang ..bila kami suruh tidur semuanya sambung baca doa..Lama kelamaan suara mereka tenggelam dek angin malam..Kami bertiga menuju ke chalet untuk melelapkan mata.Alhamdulillah aktiviti hari ini sudah selesai , Moga Allah menerima amalan kami sebagai salah satu ibadah kepadaNya.

Pukul 5 pagi, Tugasku belum selesai..Ketika kakiku melangkah keluar untuk mengejutkan adik2 tidur, Niat kena pasang dan betulkan keranaNya..Moga segala amalanku diterima Allah dan moga2 Allah permudahkan urusanku hari ini..Alhamdulillah, mengejutkan Adik-adik SRIKG bukanlah salah satu perkara yang sukar, begitu mudah mengejutkan mereka..Udara pagi yang segar,Alhamdulillah begitu besar nikmat yang Allah kurniakan kepada Hambanya.Sementara menunggu azan Subuh berkumandang ,kami diperdengarkan dengan ayat2 suci Al-quran..ketika surah Qiamat bergema didalam dewan, begitu bergetar jiwa , menusuk ke dalam kalbu..

Aktiviti mereka pagi2 ini ialah riadah,Outbound game dan Fear Factor..Alhamdulillah semuanya sudah berjalan dengan lancar..kami telah diberikan penerangan oleh Ust Khairan berkenaan dengan checkpoint masing2..Antara checkpoint yang sedia ada :

1 : Jambatan Manusia ( Izyan )

2 : Gula2 didalam Ulat ( Muhsin )

3 : Soalan tarbawi + katak & Cengkerik ( Zulkarnain )

4 : Belon Harapan ( Wan )

5 : Belut & batu emas,batu perak ( Mustofa )

6 : Titian Sukar ( Aliah )

Alhamdulillah , program semuanya telah habis dengan lancar.Moga2 Adik2 dapat pengajaran yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan dan dapat membimbing adik2 di SRIKG dan moga2 segala usaha2 kami di kem ini menjadi salah satu ibadah kepada Allah.aminn

p/s buat Adik2 SRIKG :

gambar2 ana dah upload dalam fb ana..bole ambil la ye !